Bluetooth 5 promite să fie mai rapid și mai eficient energetic

de: Alexandru Puiu
08 12. 2016

Există întotdeauna loc de îmbunătățire a tehnologiilor de comunicații wireless, iar Bluetooth 5 se anunță a fi un upgrade foarte important.

Într-o formă sau alta, folosim echipamente Bluetooth de mai mult de un deceniu. Cu toate că cei mai mulți dintre noi ne-am obișnuit doar să folosim termenul Bluetooth când ne referim la tehnologia de comunicații fără fir, aceasta a trecut prin numeroase iterații. Până de curând, cea mai recentă versiune a fost Bluetooth 4.2 cu opțiune Low Energy, pentru conexiune constantă și consum redus de energie.

De mai bine de un an, se lucrează la Bluetooth 5, iar din câte se pare, standardul a fost finalizat. Vor mai trece câteva luni până când vom vedea primele echipamente dotate cu această tehnologie, dar avem toate motivele să așteptăm. Specificațiile Bluetooth 5 au fost făcut în urmă cu câteva zile de Special Interest Group, autoritatea care se ocupă cu îmbunătățirea constantă a standardului.

Bluetooth 5, pe lângă avansurile în materie de rată de transfer și distanța pe care operează, se pregătește să fie soluția perfectă pentru echipamente smart home, menite să comunice între ele din fiecare colț al casei. În mod evident, nu vor lipsi din purtabile, telefoane și tablete. Vizavi de smartphone-uri, între 2 și 6 luni ar trebui să le vedem în magazine pe primele care integrează acest sistem.

Accentul în cazul noii tehnologii se pune aproape exclusiv pe performanță. Vă puteți aștepta la o creștere a razei de acoperire de patru ori mai mare, rata de transfer constantă va fi dublată, iar volumul de date în mesaje instant de tip broadcast va fi de opt ori mai mare. În contextul în care ne-am obișnuit să integrăm în casă din ce în ce mai multe dispozitive din familia Internet of Things, Bluetooth 5 ar trebui să ne facă viața semnificativ mai ușoară. În doar câteva cuvinte, vă puteți aștepta ca noul standard să rezolve toate limitările actuale la acestei tehnologii omniprezente. Singurele particularități care rămân neschimbate ține de latență și compresie audio.